KIEDY S-5. KIEDY POWSTANIE OBWODNICA RAWICZA?.

Jak dlugo mozna przechowywac miod ?
Odkrylem w zakamarkach spizarni bardzo stary sloik miodu akacjowego,
co najmniej 5-6 letni, a moze i starszy.
Jest juz mocno pociemnialy - kiedys byl bardzo jasny, taki slomkowy,
a teraz jak karmel - ale nie zcukrzony.

Czy taki miod nadaje sie jeszcze do bezposredniego spozycia ? Albo
do czego innego mozna go spozytkowac ? Czy ten brak zcukrzenia to
raczej dobry znak, czy moze znaczyc, ze miod jest trefny/doprawiany ?
Z gory dziekuje za odpowiedzi !

Typowy przepis to na pewno nie jest: faktycznie kruche ciasto z przyprawa do
piernikow. Przepis na pierniczki zaczynajacy sie od "3 kostki masla" budzi moje
watpliwosci.
Klasyczne pierniczki caluski:
600 g maki
0,25 l miodu
200 g cukru pudru
100 g masla
2 jajka
1 lyzeczka sody
2 lyzeczki przyprawy do piernikow
100 g obranych migdalow
2 jajka do smarowania
- przesiac make i do zrobionego wglebienia wlac podgrzany miod
- mieszac przez chwile nozem, wsypac cukier puder, korzenna przyprawe,
sode rozpuszczona w niewielkiej ilosci wody oraz jajka
- zagniesc ciasto energicznie i dlugo, rozwalkowac jak na kluski i
wycinac kolka, serduszka, mikolaje itp.
- smarowac roztrzepanym jajkiem, w srodek wlozyc pol migdala
- piec przez 10 minut w temperaturze 180°
- przechowywac w pudelku metalowym / piec 3 tygodnie przed swietami /
Przepis z "kobiety i Zycia". Mozna robic nawet na dzien przed Wigilia.


Pierniczki-caluski

- 600 g maki
- 1/4 litra miodu
- 200 g cukru pudru
- 100 g masla
- 2 jajka
- 1 lyzeczka sody
- 2 lyzeczki przyprawy do piernikow
- 100 g obranych migdalow
- 2 jajka do smarowania

· przesiac make i do zrobionego wglebienia wlac podgrzany miod
· mieszac przez chwile nozem, wsypac cukier puder, korzenna przyprawe,
sode rozpuszczona w niewielkiej ilosci wody oraz jajka
· zagniesc ciasto energicznie i dlugo
· rozwalkowac je jak na kluski
· wycinac kolka, serduszka, mikolaje itp.
· smarowac roztrzepanym jajkiek
· w srodek wlozyc 1/2 migdala
· piec przez 10 minut w temperaturze 180°C
· przechowywac w pudelku metalowym / piec 3 tygodnie przed swietami /

Mozna robic tez bez migdalow.

Lunatico, ja przesmażam obrane ćwiartki jabłek (bez nasionek)z odrobiną wody,
pod przykryciem. Kiedy jabłka się zaczną rozpadać dodaję miód i namoczone w
mocnym alkoholu rodzynki (np. w koniaku, whisky, brandy, winiaku, grappie).
Wkładam do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcam. Nie wiem jak długo można
takie jabłka przechowywać w domu, bo u mnie znikają w tempie ekspresowym jako
nadzienie do szarlotki, dodatek do omletów, grzanek, naleśników.

Te mozesz upiec nawet kilka dni wczesniej. Przechowuj w metalowej puszcze.
Wieczorem wyjmij te, ktore maj byc jedzone nastepnego dnia i zostaw je na
talerzu. Rano beda mieciutkie. Pieczone duzo wczesniej beda mialy silniejszy
aromat, ale ja pieke je do samych swiat.

Pierniczki - caluski

180°C 10 minut
600 g maki
250 ml miodu
200 g cukru pudru
100 g masla
2 jajka
1 lyzeczka sody
2 lyzeczki przyprawy do piernikow
100 g obranych migdalow
2 jajka do smarowania
- przesiac make i do zrobionego wglebienia wlac podgrzany miod
- mieszac przez chwile nozem, wsypac cukier puder, korzenna przyprawe,
sode rozpuszczona w niewielkiej ilosci wody oraz jajka
- zagniesc ciasto energicznie i dlugo, rozwalkowac jak na kluski i
wycinac kolka, serduszka, mikolaje itp.
- smarowac roztrzepanym jajkiem, w srodek wlozyc pol migdala
- piec przez 10 minut w temperaturze 180°
- przechowywac w pudelku metalowym / piec 3 tygodnie przed swietami /

piernik - długo zachowuje świeżość

ale tak na dobrą sprawę każde suche (bez kremu, galaretki itp) ciasto dobrze
zniesie podróż

przepis na piernik:
Składniki:
2 szkl. mleka, 2 szkl. cukru, 2 opak. przyprawy do piernika, 150 g margaryny, 4
łyżki miodu, 4 szkl. mąki, 2 całe jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1
łyżeczka sody oczyszczonej, 1bakalie wg upodobania (orzechy włoskie,
pistacjowe, śliwki suszone, płatki migdałowe)

Jak przyrządzić?
Mleko, cukier, przyprawę, margarynę i miód mieszamy w dużym garnku i stawiamy
na ogień, po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 min, od czasu
do czasu mieszając. Masa zrobi się gęsta i ciągnąca, po czym studzimy. Do
ostudzonej masy dodajemy pozostałe składniki i na końcu bakalie wg uznania.
Mieszamy bardzo dokładnie, ale nie mikserem, bo dość gęsta to masa (ręką lub
jakąś drewnianą łyżką). Wylewamy do dużej formy (mniej więcej o wymiarach 25/40
cm) wysmarowanej margaryną i wstawiamy do piekarnika.

Uwagi:
Piernik pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 120-150 st. w zależności od
mocy i wielkości piekarnika. Piernik przechowuje się najlepiej w papierowych
ręczniczkach i torbie foliowej. Piernik im dłużej leży, tym jest smaczniejszy i
bardziej wilgotny.
Czas przygotowania:
Czas pieczenia uzależniony jest od typu piekarnika, ale lepiej piec w mniejszej
temp., ale dłużej. Ciasto najlepiej sprawdzać patyczkiem drewnianym - jak się
nie lepi, to piernik gotowy.

Pierniczki - caluski
600 g maki
250 ml miodu
200 g cukru pudru
100 g masla
2 jajka
1 lyzeczka sody
2 lyzeczki przyprawy do piernikow
100 g obranych migdalow
2 jajka do smarowania
- przesiac make i do zrobionego wglebienia wlac podgrzany miod
- mieszac przez chwile nozem, wsypac cukier puder, korzenna przyprawe,
sode rozpuszczona w niewielkiej ilosci wody oraz jajka
- zagniesc ciasto energicznie i dlugo, rozwalkowac jak na kluski i
wycinac kolka, serduszka, mikolaje itp.
- smarowac roztrzepanym jajkiem, w srodek wlozyc pol migdala
- piec przez 10 minut w temperaturze 180°
- przechowywac w pudelku metalowym / piec 3 tygodnie przed swietami /
Uwaga: nie nalezy dosypywac dodatkowej maki, gdyz pierniczki beda twarde

A nie mozesz wstawic tutaj? Taki tu jest zwyczaj.
Pierniczki - caluski
600 g maki
250 ml miodu
200 g cukru pudru
100 g masla
2 jajka
1 lyzeczka sody
2 lyzeczki przyprawy do piernikow
100 g obranych migdalow
2 jajka do smarowania
- przesiac make i do zrobionego wglebienia wlac podgrzany miod
- mieszac przez chwile nozem, wsypac cukier puder, korzenna przyprawe, sode
rozpuszczona w niewielkiej ilosci wody oraz jajka
- zagniesc ciasto energicznie i dlugo, rozwalkowac jak na kluski i wycinac
kolka, serduszka, mikolaje itp.
- smarowac roztrzepanym jajkiem, w srodek wlozyc pol migdala
- piec przez 10 minut w temperaturze 180°
- przechowywac w pudelku metalowym / piec 3 tygodnie przed swietami /
Ja pieke je czasem kilka dni przed swietami.

Powiem szczerze, że nie wiem w czym tkwi tajemnica miodu kupionego w
sklepie, że tak długo jest płynny i lejący. Miód, jaki znam z
pasieki, zawsze "płynął" tylko jakis czas, potem zawsze robi się
gęsty. Ale pamiętam, że kiedy jako dziecka płakałam i nie chciałam
jeśc tego gęstego miodu, tata czasem podgrzewał miód w gorącej
wodzie i miodzio robił się wtedy lejący. Ale ogólnie, "twardnienie"
miodu to jego cecha i bez odpowiednich dodatków nie można temu
zapobiec. Tak przynajmniej zawsze mówił tata. Ja całe życie piję/jem
tylko ten nasz z pasieki i nigdy nie zerknęłam nawet na te stojące
na półkach w sklepie. Ale...podpytam tate, jak sie dzis lub jutro
zdzwonimy, to dam znac.
Poczytaj tez może, co napisali na etykiecie. Ja mam miód "kręcony" z
ula, i przechowywany w beczkach bez żadnych dodatków i konserwantów.
Więc wszystko, co na etykiecie brzmi jakoś chemicznie..to coś, czego
w moim miodzie nie ma

ania

A oto przepis, który ja mam zamiar wypróbować w tym roku:
50 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 20 dag miodu, 12 dag masła lub margaryny, 1
jajo, 1 dag sody oczyszczanej, 2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy
korzenne, cukier, masło i jajo. (Miód można też wcześniej podgrzać razem cukrem
i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z mąką).
Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w
przekroju.
Ciasteczka można piec różnej grubości Ja, jak mam sporo czasu, wałkuję
ciasto na grubość około 3 mm, i wykrawam dowolnego kształtu pierniczki, układam
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo sreberkiem posypanym mąką. Albo
wałkuję grubsze ciasto i wycinam pierniczki specjalnymi foremkami do odciskania
różnych świątecznych kształtów.
Ciastka powinno się piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać,
żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco
goryczki.
Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są twarde i nieciekawe, doskonałe
stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko
pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo
koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza Można je lukrować i
dowolnie ozdabiać. Nadają się do powieszenia na choince.